ОЗЕРО СІВАШ

Напевно, відпочинок на Арабатській Стрілці та в Генічеську буде дещо неповноцінним, якщо не виділити час на відвідування озера Сиваш, яке також називають рожевим озером. Ця місцева пам'ятка заслуговує на вашу увагу не тільки через свою унікальність, але також через лікувальні властивості.

Водна маса озера дуже насичена сіллю. Показник солоності становить від 22 ‰ до 87 ‰. Рапа містить магній, хлористий магній, бромід магнію, сульфат магнію, натрій, калій та інші солі. Підраховано, що запас солі водойми становить близько 200 мільйонів тонн.

Залежно від температури та концентрації рапи можуть відкладатися й інші солі, такі як хлористий магній, сірчанокислий натрій, солі брому, калію, інші. Можна сказати, що на рожевому озері цілющою силою має все: і повітря, і вода, і земля. Влітку тут спостерігається інтенсивне випаровування вологи. Разом з нею в повітря потрапляє багато корисних хімічних сполук, зокрема йоду.

Встановлено, що у приморському повітрі Приазов'я вміст йоду становить 50 мкг/1м³, тобто 5 м³ містять добову норму для людини. Це означає, що в середньому за 2 години перебування на свіжому повітрі в Приазов'ї, людина, дихаючи на повні груди, споживає добову норму йоду. Для порівняння: у Києві вміст йоду в повітрі дорівнює 1 мкг/1м³, а в Карпатах – 0,2 мкг/1м³.

Рапа такої концентрації високоефективно очищає шкіру, підтягує, покращує її обмінні функції, робить міцнішими та еластичнішими, зміцнює волосся та нігті. Бета-каротин, що міститься у водоростях, при зовнішньому застосуванні легко вбирається у шкіру. Ця речовина є найважливішою з каротинів. Це свого роду «еліксир молодості», що підвищує захисні функції організму, бореться з інфекційними процесами та здійснює профілактику деяких ракових захворювань.

Вам також може сподобатися

Залиште відповідь

ukУкраїнська